Redaktör på Fönsterexperter
För att en bostadsrättsförening ska få en sund ekonomi och total kontroll över sina framtida kostnader bör varje BRF ha en egen underhållsplan. Med en underhållsplan får man en snabb status för fastigheten samtidigt som föreningen står väl rustad för framtida kostnader för underhåll.
Funderar er BRF på ett fönsterbyte?
Få in fem olika offerter att jämföra via oss
Viktigt att en bostadsrättsförening har en underhållsplan
Varje bostadsrättsförening bör utse en underhållsman som upprättar en underhållsplan för föreningens fastighet. Underhållsplanen ska innehålla framtida kostnader för underhåll av fastigheten men även historik så att man får en tydlig översikt över fastighetens status.
En underhållsman kan vara en av styrelsens medlemmar med kunskap inom fastighetsunderhåll. Det kan även vara en extern konsult som lägger upp en underhållsplan som sedan uppdateras av en ansvarig person som styrelsen utser.


Vad bör en underhållsplan för en BRF innehålla
Varje fastighet behöver regelbundet underhåll, både kortsiktigt men även långsiktigt. Genom att lägga upp en underhållsplan där man specificerar när i tiden ett specifikt underhåll ska ske och en beräknad kostnad för detta får man kontroll över framtida utgifter.
Framtida kostnader ska betalas av bostadsrättsföreningen som får sina inkomster genom de avgifter som medlemmarna betalar. Det innebär att då framtida kostnader är kända går det lättare att sätta upp avgifter som också täcker in avsättningar för framtida underhåll. Alternativet är att ta dyra lån som sedan ska bekostas av medlemmarna genom chockhöjningar av avgifterna.
Arbeten som bör specificeras i en underhållsplan
- Byte av tak – cirka vart 40:e år
- Underhåll av befintligt tak – cirka vart 10 – 15 år.
- Byte av fönster – cirka vart 40 – 50 år.
- Underhåll av fönster – cirka vart 10:e år.
- Fasadrenovering – cirka vart 30:e år.
- Målning av fasad – cirka vart 15:e år.
Övrigt underhåll som också behöver specificeras
- Byte av ytterdörrar
- Eventuell framtida inglasning av balkonger
- Byte av balkongdörrar.
- Renovering av trappuppgångar och andra allmänna utrymmen
Att upprätta en underhållsplan för en BRF
Nedan följer de steg som er bostadsrättsförening behöver genomgå för att upprätta en underhållsplan.
- Utse en ansvarig underhållsman
- Gör en inspektion av fastighetens nuvarande skick.
- Granska fastighetens historiska underhåll.
- Lägg upp en tidsplan för när olika underhåll behöver utföras i framtiden
- Gör en kostnadskalkyl för framtida underhåll. Denna kalkyl ska även finnas med i föreningens budget för nästkommande och framtida år.
- Sätt upp en handlingsplan för hur framtida upphandlingar ska ske i samband med underhåll.
- Uppdatera löpande underhållsplanen då underhåll är utfört och då förutsättningar förändras.
- Använd underhållsplanen vid styrelsemöten så att alla i styrelsen är medveten om kostnader för framtida underhåll och reparationer.
Fördelar med en underhållsplan för en BRF
- Med en underhållsplan får styrelsen total kontroll över föreningens nuvarande och framtida ekonomi.
- Styrelsen får god tid på sig för att undersöka möjligheterna för finansiering av framtida underhåll.
- Med en underhållsplan så riskerar inte styrelsen att bryta mot lagar eller föreskrifter.
- En underhållsplan ger möjlighet att få billigare lån och en högre panträtt på fastigheten.
- Genom att följa underhållsplanen leder det till lägre driftskostnader och över tid lägre avgifter för de boende.
- Ökar värdet på fastigheten.
- Med löpande underhåll ökar man trivseln hos de boende.
Plan för upphandling och genomförande vid ett fönsterbyte
I god tid inför ett specifikt underhåll, som exempelvis då föreningen ska byta fönster, behöver projektet planeras. Detta så att ni kan ta in offerter från flera fönsterföretag, exempelvis genom Fönsterexperter, men även säkra finansiering för projektet. Ni behöver även underrätta medlemmarna i god tid så att även de boende får tid på sig att planera för ett fönsterbyte.
Ta in offerter från flera fönsterföretag
Genom att beställa offerter från flera fönsterföretag får ni möjlighet att jämföra offerter för att hitta det företag som bäst uppfyller era krav och som kan erbjuda er en prisvärd lösning. Ni bör jämföra leveranstider, betalningstider, allmänna villkor, garantiåtaganden och priser så att ni kan välja det företag som kan erbjuda bäst villkor och priser.
Just ett fönsterbyte kan utföras året om men om ni exempelvis ska renovera och måla en fasad så är det mer säsongsbetonat, vilket också behöver tas med i beräkningarna.
Få kostnadsfria offerter från lokala fönsterföretag hos oss
Webbsajten Fönsterexperter vänder sig till bostadsrättsföreningar, företag och privatpersoner som är i behov av att byta fönster. Här kan man hitta all information som man behöver inför att man ska planera ett fönsterbyte, renovera fönster eller utföra underhåll.
Fönsterexperter har också en offerttjänst där ni kan göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade fönsterföretag på er ort. Det innebär att ni får ett bra underlag så att ni kan jämföra offerter för att hitta det företag som bäst uppfyller era krav.
Endast granskade fönsterföretag
Alla företag som lämnar offert genom Fönsterexperter är kontrollerade av oss. Det innebär att vi har kontrollerat att företagen har en ordnad ekonomi, är registrerade för skatt, har kvalificerad personal och fått goda omdömen från tidigare kunder.
Vanliga frågor om fönsterbyte för BRF
Får jag som ägare av en lägenhet byta fönster på min bostad?
Att byta fönster i en bostadsrätt själv är inte tillåtet utan tillstånd från föreningen, vilket normalt inte kommer att medges. Det är dessutom en kostnad som föreningen ska stå för, inte du som bostadsrättsägare.
Vad du kan göra är att lämna in en begäran till föreningens styrelse om att byta fönster för hela bostadsrättsföreningen. Denna begäran kommer senare att tas upp vid nästa möte där medlemmarna får rösta för eller emot. Om en majoritet röstar för och föreningen har ekonomi för ett fönsterbyte kan föreningen sedan beställa ett fönsterbyte för samtliga bostadsrätter så att fasadens utseende blir likvärdigt.
Behöver vår BRF bygglov för ett fönsterbyte?
Vanligtvis nej, om det inte särskilt angetts i detaljplan. Bygglov krävs då man väsentligt förändrar en byggnads utseende. Man behöver också bygglov om man monterar fönster eller dörrar där det tidigare inte funnits några.
Hur lång tid tar själva fönsterbytet för en BRF?
Det beror helt på hur många fönster ni ska byta. En indikation är att ett fönsterbyte för 150 fönster tar runt 6-8 veckor.
Vad kostar ett fönsterbyte för en BRF?
Vanligtvis brukar vi på Fönsterexperter ge kostnadsförslag för ett fönsterbyte, men när det kommer till BRFer kan det skilja så mycket. Vissa BRFer är små medans andra gäller flera fastigheter. Mellan tummen och pekfingret får ni räkna med 10.000kr - 20.000kr per fönster. Det kan även skilja mycket vad gäller val av fönstertyp och funktioner. Vi rekommenderar att ni begär in offerter att själva granska och ta ställning till.
Läs mer i vår artikel "Kostnad för fönsterbyte - Bostadsrättsförening".
Får vi som BRF nyttja ROT-avdraget vid ett fönsterbyte?
Nej, ROT-avdraget är endast för privatpersoner.